Malt

Frisk fra mark

Lyse basismalte

Pilsner

Gyrups Pilsner malt er fremstillet af økologisk vårbyg af sorten Odyssey eller Evergreen. Gyrup Pilsner er arbejdshesten i bryggeriet. Den skånsomme tørring af grønmalten sikrer høj sukkerindhold og enzymaktivitet.

Urtfarve: 3-4 EBC

Pale Ale

Gyrup Pale Ale har en smule mørkere gylden farve end pilsnermalten – det kan også smages. Derfor er aromaen  lidt dybere, med smag af ristet brød og nødder. Enzymindholdet er dog fortsat højt, så malten kan bruges som den primære malttype, op til 100%.

Urtfarve: 4-5 EBC

Vienna

Gyrups Vienna har gennemgået samme process som den mørkere münich malt. Det  fremmer de farve- og smagsskabende maillard-reaktioner og giver en dybere aromatisk smag, mens enzymernes aktivtet er holdt intakt.

Urtfarve: 6-8 EBC

Røgmalt

I 2023 har vi tilføjet en røgkølle til malteriet. Vi producerer røgmalt i samme batchstørrelse som øvrige malte, og er meget fleksible i med røgkilden.

Bøgerøget malt

Den tykke fede bålrøg, som vi kender den fra røgerierne langs vestkysten. Bål og brand og en fin fyldig sødme.

Tøverøget malt (peated)

Vi samarbejder med danske tørvemoser om tørv til røgning. Kontakt os for mere info.

Münchner typer

Vores münchnermalte er spiret ved lidt højere temperatur, og ved kølningen er vi gået hurtigere til højere temperaturer. Det hjælper Maillard reaktionerne på vej, og giver en mørkere farve i malten.

Münich

Münich malten er mere krystalliseret karakter i malten og har flere noter af kaffe, chokolade og karamel.

Urtfarve: 20-30 EBC

Odyssey Rav

En mellemting imellem melanoidinmalten og en mørk münich. Mørk med et rødligt skær og samtidig med diastatisk effekt. Sprød og kraftig smag af kakao og kaffe.

Urtfarve: 50-60 EBC

Karamelmalte

Karamelmaltene laver vi ved at aktivere kornets naturlige amulase-enzymer imens kornet stadig spirer. Derved omdannes kernernes stivelse til flydende sukker. Sukker som kan tørres og ristes til en ikke-diastatisk malt, sprød og fyldt af søde noter.

Kara Lys

Vores lyseste af karamelmaltene bidrager ikke med farve til brygget, men efterlader god restsødme og mundfylde.

Urtfarve: 10-20 EBC

Kara Rav

Kara Rav giver en mørkere urtfarve og har varmere ristede noter af karamel og mørke bær. Farven er ravgylden, deraf navnet.

Urtfarve: 40-60 EBC

Kara Münich

Den gyldne middelvej. Ikke for mørk, ikke for lys.

Urtfarve: 110-130 EBC

Kara Mørk

Vores mørkeste karamelmalt leder tankerne hen på kaffe og mørk kandis. Brug den i din brown ale eller barleywine for en dyb ristet smag.

Urtfarve: 200-300 EBC

Andre malte

Rugmalt

Vores rugmalt er spiret og tørret nænsomt i malteriets tromle. Malt er svært at malte, men tromlens konstruktion gør det muligt. Rugmalt har et relativt højt enzymniveau og maltningen reducerer ß-glucanerne, som rug har meget af. Husk at rug ingen skaller har, hvilket kan gøre filtrerng vanskeligt. Suppler med spelt eller byg for at få skaller nok.

Hvedemalt

Gyrup Hvede er fremstillet af økologisk vinterhvede dyrket  af os selv, eller hos vores gode venner i Thy. Gyrup Hvede er uundværlig i Wit og tyske Weissbier, men spiller fint sammen med bygmaltene i andre øltyper, hvor det høje proteinindhold i hveden sikrer et stabilt skum i øllet.

Havremalt

Vores havremalt giver mundfylde og cremet skum i øllen. Vi malter vores havre med skallerne på – brug det som alternativ til valset eller torrified havre.

Speltmalt

Spelt er en gammel hvedesort. Den er mindre forfinet end de moderne hvedesorter, som man normalt malter. Blandt andet har spelt stadig skaller på når den høstes. Det synes vi er smart, for så kan urten nemmere filtreres.

Emmermalt

Emmer er en af de aller første slags korn vi dyrkede i Europa – helt tilbage i stenalderen. Emmer beholder som spelt sin skal på efter høst.

Barbushka-malt

Purpurlilla nøgenbyg – en kloning af flere sorter af byg. Høj på protein og også en del betaclucan, men med en intens bygsmag ulig nogen anden sort vi har smagt

Kontakt

Kontakt os for spørgsmål, pris- og aktuelle lagerlister

Jakob Stjernholm

Medejer, +4523875533